Çocuklarda safra kesesi hastalıkları, doğumsal hastalıklar ve sonradan kazanılan hastalıklar olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Doğumsal hastalıklar genellikle anne karnından itibaren takip sırasında veya tesadüfen yapılan ultrason ve gerekirse MR çekimiyle tespit edilebilir. Ancak bizi asıl ilgilendiren çocuklarda, çoğu zaman safra kesesi taş oluşumu görülür. Taşların % 95'i bilinmemekle beraber % 5'inde altta yatan bir kan hastalığı veya uzun süre hastanede yatmak, susuz kalma gibi sebepler olabilir.
Özellikle çocuklarda yemeklerden sonra sağ üst sırta vuran bir karın ağrısı, zaman zaman artan ateş yani kolesistit atakları görülebilir. Eğer safra kesesinde bir taş tespit edilmişse, bunun ameliyat edilmesi kaçınılmazdır. Çünkü taş ya safra yollarına düşerek daha ciddi problemlere neden olabilir ya da sık sık kolesistit atakları geçirerek çocukların yaşam kalitesini bozar.
Genellikle tedavisi laparoskopik kolesistektomi dediğimiz kapalı ameliyatla safra kesesinin alınmasıdır. Safra kesesinin alınması, çocuğun ilerleyen dönemde hayatında herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır. Ameliyat yaklaşık bir saat sürer ve genellikle her şey yolunda gittiği sürece bir gün sonra taburcu edilir. Bir hafta içinde ise okuluna dönebilecek şekilde çocuklar iyileşir.