Doğumdan sonra göbek kanalının tam olarak kapanmaması sonucu oluşur. Anne karnındaki bebek, göbekten çıkan ve anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için karın duvarında bir açıklık vardır.Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak, göbekte bir şişlik oluştururlar. Bu durum Umblical herni (göbek fıtığı) olarak anılır. Çocuklarda %25-50 oranında gözlenir. Kız ve erkek bebeklerde eşit sıklıkta görülür, yüksek ailevi yatkınlık vardır. Prematürelerde ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görülürler. Genellikle 3 yaşına kadar %90’ı tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir.
İçindekiler
Umblikal Herni Tanı Nasıl Konur?
Ağlama ıkınma ile göbekte gelip geçici şişlik olur. Bebek rahatladığında kendiliğinden kaybolur. Gerekli durumlarda ultrasonografi ile kesin tanı konur.
Umblikal Herni Tedavi Prensipleri Nelerdir?
Çocuklarda Göbek Fıtığı
Göbek fıtığı olan bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedaviye gerek yoktur. Herni dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, karın duvarının gelişimi ile büyük olasılıkla kendiliğinden iyileşir. Özellikle çapı 1 cm’den küçük defektlerin kendiliğinde kapanma olasılığı daha yüksek ve erkendir. Göbeğe bozuk para yapıştırmak veya göbek bağı bağlamak gibi yöntemlerin iyileşme olasılığını yükseltmediği gibi, deri de nekroz ve flaster allerjisi yapma gibi zararları olabileceği için uygulanmaması gereklidir. İki yaşına gelen çocukta hala göbek fıtığı var ise hekime başvurulmalıdır.
Bu Hastalar Ne Zaman Ameliyat Edilmelidir?
- Kızlarda 3 yaşına, erkeklerde 4 yaşına kadar geçmemişse
- Bir kez bile boğulma oluşmuşsa
- Çapı 1,5-2 cm ve üzerinde ise düzeltilmelidir.
Ameliyatın Nasıl Yapılır?
Cerrahi tedavi, göbek altından yapılan yarım ay şeklindeki bir insizyonla fıtık kesesi bulunup eksize edildikten sonra sağlam olan fasya dokusu emilebilir dikişlerle kapatılır.
Oluşturabildiği Sorunlar
- Ağrı
- Beslenme bozukluğu
- Şekil bozukluğu
Fıtık Boğulması Bulguları
- Huzursuzluk, ağrı.
- Şişlik kaybolmaz, giderek artar ve üstündeki deri kızarmaya başlar.
- Önceleri yediklerini kusar daha sonra da sarı - yeşil kusmaları başlar.
- Karında şişlik, kanlı kaka ya da kaka yapamama.
Fıtık boğulması çocuğunuzun hayatını tehlikeye sokabilecek bir durumdur. Acil cerrahi tedavi gerekir.