İnmemiş testis hemen hemen her yüz erkekten birinde meydana gelebilmektedir. Bu hastalığa mutlaka erkenden müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer doğru zamanda tedavi edilmez ise kısırlığa, kansere vb. sorunlara neden olabilmektedir. Ciddi hastalıklara yol açan bu durum gözleniyorsa hemen tanı konulması önerilmektedir.
İçindekiler
Testis, erkeklerde gelişmeyi sağlamakta, hormonları salgılamakta ve sperm üretmektedir. Özellikle ergenlikte artan hormon salınımı ve sperm üretimi hayat boyunca devam etmektedir. Testislerin ise görevini yapabilmesi için vücut dışarısında bulunması gerekmektedir. Ayrıca vücut ısısı da testislerin işlevi için oldukça önemlidir. Pek çok ciddi sağlık problemini oluşturabilecek olan inmemiş testis, fark edildiğinde hemen muayene edilmesi gerekmektedir. Bu duruma uygun bir tedavi oluşturulmakta ve buna uygun olarak ilerleme kaydedilmektedir.
İnmemiş Testis Nedir?
İnmemiş Testis Nedir? İnmemiş testis, yeni doğan erkek çocuğunun testislerinin torbada olmaması olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte bu çocukların genelde tek tarafında inmemiş testis olduğu gözlemlenmektedir. Ama bazı bebeklerde her iki tarafında boş olduğu durumlar olabilmektedir. Kısacası testislerde bir kısımda ya da her iki tarafta boşluk gözlemlenebilmektedir. Torbada yer almayan testislerin ise nerede bulunduğu oldukça merak edilen konular arasında bulunmaktadır.
Öncelikle bebekler anne karnında iken böbreklere yakın bir bölgede yer almaktadır. Bebek gelişmeye başladığında ise karın boşluğunda bulunan testisler bir süre sonra aşağı doğru inmektedir. Doğum yaklaştığında ise torbaya doğru ilerleme gösteren testisler, kasık kanalını aşmaktadır. Böylelikle de torbaya inmeye başlamaktadır. Bazı bebeklerde ise bu hareketler doğum sonrasında da devam etmektedir. Bunların sonucunda ise testisler torbaya inmekte ve yerleşmektedir.
İnmemiş testis durumu ise erkeklerde meydana gelmekte olan doğumsal anomali olarak görülmektedir. Hemen hemen her yüz bebekten birinde oluşabilmektedir. Ayrıca erken doğan bebeklerde bu sorunun ortaya çıkma ihtimali çok daha yüksektir. Bunun nedeni ise testis yerleşmeden doğumun başlamasıdır. Çünkü doğumdan sonra da inen testisler ilk 6 aydan sonra durmaktadır ve ilerleme göstermemektedir.
İnmemiş Testis Belirtileri
İnmemiş testis belirtileri ise dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Normal bir durumda bebeğin testisleri 28. hafta itibariyle yerine inmeye başlamaktadır. Ancak bazı problemlerden dolayı testisler torbaya inememektedir. Karın içerisinde kaldığı ya da torba üzerinde olduğu görülebilmektedir. Testislerin torbaya inememesi ise pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.
İlk olarak torbaya inemeyen ve vücutta kalan testisin hacmi küçülmektedir. Bununla birlikte sperm kalitesi düşmektedir. Böyle bir durumda ise kanser ve kısırlık ihtimali fazlasıyla artış göstermektedir. Birçok sıkıntıya neden olabilen inmemiş testis durumunun fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekmektedir. Detaylı bir muayene sonrasında tedavi uygulanmakta ve hastanın testisleri torbaya yerleştirilmektedir.
Gerçek İnmemiş Testis Nedir?
Gerçek inmemiş testis, kendi içerisinde üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar abdominal, kanaliküler, preskrotal olarak sınıflandırılmaktadır. İlk olarak abdominal, testis iç inguinal ringin iç tarafında yer almaktadır. Kanaliküler, testis iç ve dış inguinal ringler arasındadır. Preskrotal ise testis dış inguinal bölümüne yerleşmektedir.
Muayene ile sıvazlanarak torba kısmına indirilemeyen ya da ellendiğinde yukarı doğru çıkan testis kavramı için kullanılan terimdir. Ayrıca kasın kanalında ya da kanalın dış kısmında bir yerde kalan testisler için de kullanılmaktadır.
Ektopik Testis Nedir?
Ektopik testis, normal iniş yolunu izlemekte ve kasık kanalını geçtikten sonra torbalara yerleşmek yerine başka bir noktaya yerleşmektedir. Karnın hemen ön yüzünde, deri altında, uyluğun iç kısmında, apış arasında ya da penis kökünde bulunabilmektedir. Olması gereken noktadan oldukça uzakta yer almaktadır.
Retraktil Testis Nedir?
Retraktil testis, halk arasında utangaç testis olarak tanımlanmaktadır. Testislerin elle çekme ile yumurta kesesinin taban kısmına kadar indirilmesini, diğer zamanlardaki kasık bölgesinde yer alan testisleri ifade etmektedir.
Normal inişini tamamlayan ancak aşırı aktif kremaster refleksi sebebi ile dönem dönem kasıklara doğu çekilen testisler için bu terim kullanılmaktadır. Bu soruna sahip olan çocuk büyüdükçe hormon seviyesinin artması ile birlikte kremaster refleksi azalmaktadır. Aynı zamanda testis kanalından geçemeyecek kadar büyük bir hale dönüşmektedir. Böylelikle de retraktil testis yani utangaç testis sorunu kendi kendine ortadan kalkmaktadır. Daha sonrasın ise retraktil testis elle sıvazlanarak indirilmektedir ve büyüdüğünden dolayı tekrar yukarı kaçmamaktadır.
Asendan Testis Nedir?
Asendan testis, ilk aylarda ve yaşlarda skrotum içinde yer alan bir testisin sperm kanalının ve damarının çocuğun gelişmesine ayak uyduramaması olarak tanımlanmaktadır. Çocuğun gelişimine ayak uyduramadığından dolayı da kısa kalmaktadır. Kısa kalmasından dolayı da yukarı kaçmaktadır.
İntraabdominal Testis Nedir?
İntraabdominal testis, genellikle tek taraflı karın içinde pelvik bölgeye yerleşmektedir. Bu durumun tanısı ise en iyi laparoskopi ile konulmaktadır. Testisin vaküler kaza sonucunda veya anne karnındayken kendi etrafında dönmesine bağlı yok olmasıyla tanımlanmaktadır. Aynı zamanda bilinmeyen bir nedenden dolayı oluşabilmektedir. Damarlar karında veya internal ring hizasında kör olarak sonlanmaktadır. Testis yokluğu olarak bilinen bu durum genelde sol testiste görülmektedir.
İnmemiş testis sorunu farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Fark edildiğinde hemen müdahale edilmesi önerilmektedir. Eğer hemen tedavi edilmez ise daha büyük sorunlara yol açtığı görülmektedir. Tedavi edilmediği ya da geç müdahale edildiği durumlarda kanser, kısırlık ya da kötü huylu tümörü ortaya çıkarabilmektedir. Bundan dolayı hemen muayene edilmesi gerekmektedir. Detaylı bir müdahale sonrasında tedavi yöntemi belirlenmektedir. Genelde cerrahi yöntem ile tedavi edildiği bilinmektedir. Cerrahi yöntem sonrasında da kontrollere devam edilmekte ve buna göre iyileşme süreci gözlemlenmektedir. Ayrıca inmemiş testis fıtık oluşturmuş ise operasyon esnasında fıtığa da müdahale edilmektedir.
İnmemiş Testis Tedavisi
İzmir inmemiş testis tedavisi cerrahi bir operasyon ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat öncesinde hastanın durumu detaylı bir şekilde incelenmekte ve duruma göre bir tedavi aşaması belirlenmektedir. Ne kadar erken yaşta müdahale edilirse bir o kadar iyi sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca erken tedavi kanser ve kısırlık ihtimallerini de düşürmektedir.
Ayrıca inmemiş testis sorununu yaşayan kişilerde genelde fıtık da görülmektedir. Bu noktada ise cerrahi operasyonla testisler yerine yerleştirilirken fıtık da düzeltilmektedir. Ancak ameliyat sonrasında testis erimesi riski oluşabilmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında mutlaka belirli aralıklarla tedavi edilmesi gerekmektedir. Önerilen durumlara da uyması ve dikkatli hareket etmesi söylenmektedir.
İnmemiş Testis Ameliyatı
İzmir inmemiş testis ameliyatı için öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilmektedir. Ayrıca inmemiş testis sorununu yaşayan hastalarda fıtık da görülebilmektedir. Cerrahi yöntemle bu durum tedavi edilebilmektedir. Ameliyat ile yerine yerleştirilen testisler, normal bir şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bunun yanında inmemiş testis durumunda kötü huylu tümör oluşma ihtimalinin daha yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Ancak bu kötü huylu tümör 30-40 yaşlarında görülmektedir. Testislere erken yaşta müdahale edilmiş ise kötü huylu tümör riskinin azaldığı gözlemlenmektedir.
Günübirlik cerrahi yöntemi ile inmemiş testis ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Genelde fıtık oluşumu da görüldüğünden dolayı fıtık onarımı da yapılmaktadır. Bu ameliyat esnasında testis, torba derisinin altına yerleştirilmektedir. Ameliyattan sonra hastanın belirli aralıklar ile muayene edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında en çok karşılaşılan problemler arasında ise testis erimesi sorunu bulunmaktadır. Yara enfeksiyonu, geri kaçma ya da kısırlık gibi problemler oluşabilmektedir.