Laparoskopik cerrahi, karın veya göğüs bölgesini ilgilendiren ameliyatlarda, alışılagelmiş geniş kesiler yapmadan, birkaç ayrı noktadan vücuda yerleştirilen ince metal borular (trokar) ve bir kamera yardımı ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. Karın bölgesi uygulamalarında tanımlanan giriş noktalarından biri göbek deliği olarak seçilir. Böylece asgari doku hasarı ile gerçekleşen ameliyatların iyileşme süresi belirgin kısalır ve cerrahi sonrası izler yok denecek kadar az olur. Klasik cerrahi uygulamada görülen komplikasyonlar da en aza iner. Hastalar günlük aktivitelerine daha kısa zamanda dönerler.
Laparoskopik Apandektomi Nedir?
Erişkin hastalarda laparoskopik cerrahi uygulamaları, son 30 yılda giderek artan bir ivme ile kullanım alanına girse de çocuk hastalarda uygulama henüz çok yenidir. Ülkemizde son 15 yıldır uygulanan pediatrik laparoskopi, bazı çocuk cerrahisi merkezlerinde yapılmaktadır.
Apandisitin tek bir tedavi yöntemi vardır, cerrahi yöntemlerle çıkarılması (appendektomi). Genellikle açık cerrahi yöntem ile karnın sağ alt tarafından yapılacak küçük bir kesiden bu ameliyat yapılabileceği gibi, başlangıç halindeki olgularda daha sık olmak üzere, birçok perfore olmuş olgularda dahi kapalı (laparoskopik) yöntem de uygulanabilir.
Laparoskopik cerrahinin giderek yaygınlaşmasıyla birlikte apandisit tedavisinde hangi yöntemin öncelikle tercih edilmesi gerektiği tüm dünyada tartışılmaya başlanmıştır. Açık apendektomiyi önerenler daha kısa operasyon süresi, kolay uygulanabilirliği ve düşük ameliyat sonrası komplikasyon oranları nedeniyle öncelikle tercih etmektedir. Laparoskopik apandektominin ise açık cerrahiye göre daha hızlı yara iyileşmesi, daha kısa hastanede yatış süresi, daha az ameliyat sonrası ağrı ve daha iyi kozmetik sonuçlar gibi avantajları vardır.
Laparoskopik apendektomi üç port yardımıyla (Göbek, sol alt kadran ve suprapubik bölgeden) karın içinde bu iş için özel üretilmiş aletler ve koterler yardımıyla yapılmaktadır.
Eğer apendiks perfore olmamışsa hasta ameliyat sonrası birinci gün ağızdan beslenmekte ve taburcu edilmektedir. Ancak perfore olmuş hastalar genellikle hastanede beş gün yatırılmakta ve antibiyotik tedavisi almaktadır.