Retraktil testis; arada torbada olan ve arada yukarı kaçan testislere denir. Retraktil testisde yukarda bulunan testis elle çekilerek torbaya herhangi bir gerginlik olmadan indirilir ve orada bir süre kalır (yaklaşık 10 sn kalması yeterlidir).
Gerçek inmemiş testiste ise testis hiç torbaya inmez ve muayenede testis yukarda elle tespit edince de torbaya indirilemez. Eğer çekiştirilerek indirilirse de bırakınca hemen yukarı kaçar. Retraktil testis, testisi yukarı çeken kremaster adelenin fazla çalışmasına bağlıdır. Kremaster adele 2-7 yaşlarında daha fazla kasılma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden retraktil testis bu dönemde daha sık görülür, 2 yaşından küçük çocuklarda daha nadirdirler. Çoğunlukla kremaster refleks puberte döneminde azalır ve retraktil testis kendiliğinden düzelir. Genellikle iki taraflı olur
Retraktil testislerde kritik nokta testisin daha çok kasıkta mı yoksa normal yerinde mi kaldığıdır. Testis zamanın çoğunu skrotum dışında geçirir fakat uykuda ve banyolarda genellikle skrotum içinde olduğu gözlenir. Retraktil testisin çoğunlukla nerde durduğunu anlamak için testisin nasıl aranacağı anne ve baba ya öğretilir. Anne ve baba değişik zamanlarda elle testisin nerde olduğuna bakarlar. Bu araştırma sonucu testis çoğunlukla torbada ise tedaviye gerek yoktur. Hasta 6 ayda bir kontrole çağrılır ve puberteye kadar (yani 12-13 yaşlarına kadar) takip edilirler. Kısırlıkla ilgileri yoktur.
Ancak izlemlerde testisin çoğunlukla torbada olmadığı gözlenir ve testis boyutlarında küçülme farkedilirse ise tedavi planlanmalıdır. Çünkü, retraktil testis bu durumda ascending testise (çıkan testis) dönüşmüş demektir ve uzun süre kasıkta kalan testis inmemiş testis gibi zarar görebilir. Uzun süre kasıkta kaldığı tespit edilen bu testisler tedavi edilmelidir.
Reraktil Testis Tedavisi
Hormon Tedavisi:
Retraktil testisler inmemiş testislere göre hormon tedavisinden daha fazla fayda görürler. HCG veya LHRH hormonları tedavide kullanılır. Hormon tedavisin ile % 60-70 retraktil testis torbaya iner. Fakat torbaya inen testislerin bir süre sonra % 20 si tekrar yukarı çıkar.
Cerrahi Tedavi
Genel anestezi altında testis cerrahi yolla torbaya indirilir(aynen inmemiş testis ameliyatında olduğu gibi). Cerrahi tedavi % 100 sonuç verir. Günübirlik bir ameliyattır. Ameliyattan sonra pansuman gerekmez.