Doğumsal olarak mevcut olan (normalde kaybolması gereken) anatomik bir kalıntının zaman içerisinde enfekte olarak kistleşmesi veya dış ortama fistül şeklinde açılması ile karakterli bir hastalıktır. Bu durum boyunda büyüyen bir şişlik, şekil bozukluğu ve zaman zaman ağrı yapabilecek bir kist görüntüsü şeklinde ya da kötü kokulu akıntı yaparak hastanın yaşam standartını etkileyecek bir fistül oluşturabilir.
Yutkunmakla dil hareketi ile koordineli olarak aşağı, yukarı hareket eder. Olguların %50’sinde tanı 2-6 yaş arasında konur, cinsiyet farkı yoktur. Lokalizasyonu %70 hyoid kemik üzerinde, %20 submental, nadiren suprasternal, lingual çok nadiren lateral olabilir. Tanısı ultrasonografi ve sintigrafi ile konur.
Tiroglossal Duktus Kisti Tedavisi
Tedavisi cerrahidir, operasyon genel anestezi altında ve Çocuk cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Boyundaki bu kistik yapı ve hyoid kemiğin orta kısmı nüks riskini en aza indirmek için dil köküne kadar uzanan bölümüyle birlikte cerrahi olarak çıkartılır (Sistrunk Operasyonu). Hyoid kemik çıkartılmazsa nüks olasılığı artar (>%5). İşlemden sonra doğumsal olan bu anomalinin ortadan kalkması ve o bölgede kızarıklık, şişlik ve akıntı gibi enfeksiyon bulgularının tekrarlamaması beklenir.
İşlemin uygulanmaması durumunda boyunda büyüyen bir şişlik, şekil bozukluğu ve zaman zaman ağrı yapabilecek bir kist görüntüsü şeklinde ya da kötü kokulu akıntı yaparak hastanın yaşam standartını etkileyecek bir fistül varlığını sürdürebilir. Çok nadiren de olsa (%1) oranında malign dejenerasyon (papiller adeno kanser, kötü huylu tümör oluşumu) görülebilir. Operasyonun süresi tahmini olarak 90-120 dakikadır, başarı şansı ise %95’dir.